Головна  →  Оголошення  →  14 травня 2018

Програма фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві

21.09.2017 рішенням Київської міської ради №46/3053 затверджене Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві (переглянути презентацію).

Програма фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві покликана, зокрема, запобігти спеціалізації малих та середніх підприємств переважно на торговельно-посередницькій діяльності. Адже фінансуватимуться пріоритетні для міста галузі промисловості, створення освітньої інфраструктури та надання послуг в сфері житлово-комунального господарства.

Київською міською владою на фінансово-кредитну підтримку у 2018 планується виділити 10 млн грн. За рахунок цих коштів для київських підприємців компенсуватиметься 50% номінальної відсоткової ставки, що встановлюється кредитним договором.

Реалізації цього проекту сприяє налагоджене партнерство Київської міської влади, уряду Німеччини, який через KfW (Німецька кредитна установа для відбудови) надав Німецько-Українському фонду позику в розмірі 10 млн євро, а також ініціатива ЄС EU4Business, яка виділила 5 млн євро на компенсацію валютних ризиків.

Завдяки такій співпраці для кінцевого позичальника відсоткова ставка буде найнижчою в Україні -  близько 9%!

Розроблений механізм надання фінансово-кредитної підтримки  є максимально спрощеним для підприємців, процедура триватиме не більше одного місяця та не потребуватиме безпосереднього звернення підприємця до міської влади. Всі погодження відбуватимуться між банком-партнером та Київською міською держаною адміністрацією. Щоб стати учасником Програми достатньо відповідати лише чотирьом встановленим критеріям: розміщення виробничих потужностей, вид діяльності, цільове призначення кредиту, власний внесок.

Впровадження Програми дозволить столичним підприємцям отримати поштовх для розвитку, модернізувати виробничі потужності, збільшити обсяги своєї продукції, створити нові робочі місця, допоможе малим підприємствам стати середніми, а середнім – великими.

Позичальниками можуть бути суб’єкти господарювання – резиденти України, що зареєстровані в місті Києві, виробничі потужності яких розміщені на території міста Києва та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України, зокрема:

Суб’єкти малого підприємництва –середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро

Суб’єкти середнього підприємства –середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) становить від 50 до 250 осіб та річний дохід становить суму від 10 до 50 мільйонів євро.

Сума кредиту не може перевищувати суму в національній валюті, еквівалентну 250 000 євро.

Максимальний строк надання фінансово-кредитної підтримки не може перевищувати 2 роки.

Надання фінансово-кредитної підтримки здійснюватиметься за чітко визначеними критеріями кредитного проекту.

Критерій 1. Реєстрація та розміщення виробничих потужностей:

Позичальник зареєстрований в місті Києві, виробничі потужності розміщені на території міста Києва.

Критерій 2. Вид діяльності згідно з КВЕД 2010:

Ми вже сьогодні їх озвучували: це підтримка промисловості, розвитку інфраструктури освітніх закладів, діяльності з надання послуг у сфері житлово-комунального господарства.

Критерій 3. Цільове призначення кредитів:

придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення,модернізація технологічного процесу виробництва.

поповнення оборотних коштів не фінансуватиметься.

Критерій 4. Власний внесок позичальника:

позичальник зобов’язаний профінансувати не менше 20 % вартості об’єкту кредитування.

 

Процедуру отримання фінансово - кредитної підтримки максимально спрощено.

Для її отримання підприємець:

1. Вивчає критерії визначені рішенням Київської міської ради від  21.09.2017 №46/3053 « Про затвердження Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві».

2. Подає до банку-партнера свій кредитний проект.

3. У разі відповідності вимогам банку щодо кредитування та визначеним критеріям отримує фінансово-кредитну підтримку від міської влади.

 

Банки-партнери:

ПАТ «Кредобанк», ПАТ «Укргазбанк» та ПАТ «ПроКредит Банк». Ведуться переговори з іншими банками щодо приєднання до Програми.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю