Головна  →  Правові новини  →  31 серпня 2018

Змінено процедуру відчуження нерухомості

Мін'юст наказом від 27 серпня 2018 року № 2785/5 (вступив в силу 28 серпня) змінив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.
 
Серед важливих змін:
 
Щодо ідентифікації особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії
 
- При вчиненні нотаріальної дії нотаріус встановлює особу, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії. Особа у віці до 14 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови підтвердження батьками (одним з батьків) того, що ця особа є їх дитиною (раніше - 16 років).
 
Щодо витребування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії
 
- У разі коли державна реєстрація права власності на земельну ділянку та об'єкт нерухомого майна проведена без видачі документа, що посвідчує таке право, або в зв'язку з втратою, пошкодженням або псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно нотаріальна дія в щодо такого майна здійснюється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосередньо про доступу до нього (раніше про земельну ділянку не йшлося).
 
- У справах нотаріуса залишаються копії (фотокопії) поданих для вчинення нотаріальних дій документів, що засвідчують право власності фіз- або юросіб на житловий будинок (частину будинку), будівлю, садибу, квартиру, садовий будинок, гараж, земельну ділянку або їх частину, інше нерухоме майно, - якщо посвідчуються договори про заставу (іпотеку), оренду або найм (позику) житла, відчуження або оформлення спадщини на частку майна, а також якщо співвласники у спільній частковій (сумісній) власності мають один спільний документ, що засвідчує право з Власне на згадане майно, і один з них відчужує належну йому частку (або частку від частки) або видається свідоцтво про право на спадщину на таку частку в разі смерті одного із співвласників; договорів про визначення чи зміну розміру часток у спільній частковій власності, а також договорів про порядок володіння та користування майном.
 
Щодо посвідчення угоди про відчуження та заставу майна
 
- При оформленні угоди про відчуження нерухомого майна отчуждатель подає заяву про наявність / відсутність прав малолітніх і неповнолітніх дітей, недієздатних або обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних або обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваних нерухомим майном нотаріус має право додатково витребувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.
 
- При посвідченні угод про відчуження або заставу нерухомого майна нотаріус перевіряє відсутність податкової застави, заборони відчуження або арешту майна шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Договори про відчуження або заставу рухомого майна посвідчуються нотаріусом після перевірки відсутності податкової застави за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна, про що виготовляються відповідні витяги.
 
- Нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом «Про нотаріат» (раніше ця норма передбачала виключний перелік підстав для відмови).
 
Щодо перевірки нотаріусом факту смерті, часу і місця відкриття спадщини
 
- Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану, або по безпосередньому доступу до реєстру актів цивільного стану.
 
Також наказом передбачені інші зміни, що стосуються реєстраційних дій.
 
Нагадаємо також, що вдосконалена процедура видачі свідоцтв про придбання майна з публічних торгів (аукціонів).
 
Сайт "ЮРЛІГА"
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю