КМДА Київська міська державна адміністрація


13 серпня 2018

Готуємось до епідсезону захворюваності на грип

 

З першого жовтня 2018 року розпочинається епідсезон захворюваності на грип та ГРІ, коли існує найбільша вірогідність підйому захворюваності вище епідемічного рівня захворюваності на грип та ГРІ, розрахованого на підставі багаторічних спостережень.

Епідемічний сезон грипу та ГРІ 2017-2018 р.р. в Україні характеризувався регіональною активністю, середньою інтенсивністю та домінуванням в циркуляції збудників вірусів грипу типу В. Зареєстровано було 5,7 млн. випадків захворювань на грип та ГРІ. Із загальної кількості хворих 67,8% становили діти до 18 років.

Під час епідемічного сезону зареєстровано 7 лабораторно підтверджених летальних випадків від грипу та ГРІ, з них 4 дітей. Жоден із померлих не був щеплений проти грипу.

Не можна обминути той факт, що епідемії грипу супроводжуються не лише значним підвищенням захворюваності, а й підвищенням загальної смертності та смертності від пневмоній, спричинених грипом. У осіб групи медичного ризику смертність від ускладнень грипу перевищує її показники серед інших осіб у 2-5 разів. Окреме питання – економічні збитки, спричинені епідемією грипу, від яких потерпають як люди, так і країни.

Боротьба з грипом включає в себе профілактичні та протиепідемічні заходи, які різняться в залежності від періоду.

У передепідемічний період проводиться санація осіб з хронічними захворюваннями та профілактичні щеплення.

На початку епідемії для підвищення несприятливості організму до захворювання на грип здійснюється екстрена профілактика з використанням антивірусних препаратів (арбідол, оксолін, амбен, рибавірин, амантадин, метиса зон тощо), специфічних імуноглобулінів.

В післяепідемічний період проводиться диспансерний нагляд і реабілітація  перехворілих осіб.

Проведені визначення стану напруги імунітету у здорових осіб засвідчили про необхідність забезпечення імунологічного захисту населення проти грипу шляхом вакцинації.

У кінці лютого 2018 року ВООЗ опублікувала рекомендації по складу вакцин проти грипу на сезон 2018-2019 років в Північній кулі. У порівнянні зі складом трьохвалентної вакцини, яка використовувалась для минулого сезону, 2017-2018 р.р., внесено дві зміни.

Таким чином, вірусами, які, ймовірно, будуть циркулювати в новому сезоні, є :

-         вірус, подібний А (Michigan) 45/2015 (H1 N1);

-         вірус, подібний А (Singapore) INFIMH-16-0019/2016 (H3N2);

-         вірус, подібний B (Colorado) 06/2017.

Нагадуємо, що щеплення не лише попереджають захворювання, а й запобігають виникненню ускладнень, серед яких пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. У найбільш складних випадках від грипу можна померти – щороку медики фіксують в середньому пів мільйона смертей.

Для того, щоб не стати жертвою епідемії, не рекомендується відвідування багатолюдних місць. При необхідності перебування в людному місці використовувати марлеві маски. Крім того, гарною профілактикою є курс вітамінів для підвищення загального імунітету. Здоровий спосіб життя з достатнім часом сну, правильним харчуванням та збереженням фізичної активності також сприяють запобіганню захворюванню.

Важливе профілактичне значення має проведення комплексу санітарно-гігієнічних заходів: систематичне вологе прибирання приміщень, часте їх провітрювання, при можливості, опромінення УФ-опромінювачами.

При появі симптомів грипу необхідно негайно звертатись до лікаря, ретельно виконувати його призначення, максимально обмежити контакт з оточуючими.

 

 

 

 

Джерело: ВП Голосіївський МВ(ф) ЛД – О.Л.Громашевська



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.