КМДА Київська міська державна адміністрація


5 липня 2018

Оголошується набір кандидатів у патронатні вихователі

Голосіївський районний в місті Києві центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді оголошує набір кандидатів у патронатні вихователі, з метою створення найкращих умов для зростання дитини та подолання складних життєвих обставин. Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання в якої передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. N 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» регулюється Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, в якій затверджено Типовий договір про патронат над дитиною та висвітлюється Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/ законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд (від 3-х до 6-ти місяців), виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

– підкинуті, знайдені діти;

– безпритульні діти;

– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;

– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. За цей час фахівці із соціальної роботи працюватимуть з батьками дитини для подолання труднощів, через які її було вилучено. У разі неможливості відновити здатність батьків виховувати дитину, їй підшукають іншу форму сімейного виховання.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.