Головна  →  Оголошення  →  25 травня 2018

Сказ — це небезпечна хвороба

Необхідно пам’ятати, що сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Зараження людини відбувається при укусі чи ослиненні хворою на сказ твариною. Деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім, рухаючись уздовж нервових волокон до спинного і головного мозку, накопичується і розмножується у нейронах, викликаючи фатальний енцефаліт. Особливо небезпечні укуси чи ослизнення голови та рук.Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. При укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, — гарантованої смерті, складає 90%, при укусах в кисті рук — 63%, в нижні кінцівки — 23%. Чим краще іннервується ділянка тіла, тим швидше вірус потрапляє у центральну нервову систему. Інкубаційний період — у середньому від 2 тижнів до 3 місяців, іноді — до одного року.

При укусах, подряпинах, ослиненні людей будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкіряних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки при розтині туш тварин, які загинули від сказу, потрібно терміново звернутись до лікувально-профілактичних закладів, де буде надано першу медичну допомогу, а також, у разі потреби, призначено курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Щоб не заразитись сказом:

  • Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  • Укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом. Краї рани обробіть 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного лікування.
  • Виконуйте правила та дотримуйтесь норм утримання домашніх тварин і поводження з ними. Привозьте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.
  • Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.
  • Не знімайте шкуру з трупів диких тварин.
  • У разі укусу домашньою твариною з’ясуйте ім’я господаря та його адресу. Це допоможе уникнути щеплень, бо за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  • При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг необхідно обробити гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.
  • Щорічно робіть щеплення проти сказу домашнім і сторожовим собакам.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

http://kosivart.if.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю