Головна  →  Правові новини  →  28 березня 2018

Регламентована робота терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів

 

Порядок надання первинної медичної допомоги вступить чинності 1 липня

 Визначено завдання та вимоги щодо організації та забезпечення надання первинної медичної допомоги (ПМД).

 Відповідний наказ МОЗ від 19 березня 2018 року «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» вступить чинності 1 липня 2018 року.

 Документ визначає перелік послуг ПМП, вартість яких компенсує держава через Національну Службу здоров'я України (НСЗУ).

 Так, терапевти, педіатри та сімейні лікарі будуть спостерігати за станом здоров'я пацієнтів, проводити діагностику і лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стану. Також лікарі будуть спостерігати за пацієнтами з хронічними захворюваннями і станами.

 При необхідності лікар дасть направлення до фахівця вторинної або третинної допомоги - лора, ендокринолога, хірурга і т.д. - буде консультуватися з ними щодо вашого лікування.

 Крім того, лікар буде надавати невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного або психічного здоров'я, а то й потрібно екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

 До компетенції лікаря ПМП також відноситься проведення профілактичних втручань (вакцинація), консультативна допомога, спостереження за здоровою дитиною, неускладненою вагітністю і окремі послуги паліативної допомоги. Лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи та т.п.

 В рамках медичних послуг з надання ПМП проводяться наступні лабораторні та інструментальні діагностичні дослідження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимір ваги, зросту, окружності талії, швидкі тести на вагітність , тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.

 Рішення про виїзд за викликом пацієнта додому буде приймати лікар. Пацієнт може зателефонувати і записатися на прийом до лікаря або обгрунтувати необхідність і викликати лікаря до себе додому, залишивши при цьому свої контактні дані. Лікар тепер має можливість передзвонити пацієнтові і обговорити з ним його проблему, а також домовитися про час візиту.

 Записатися на прийом до лікаря можна буде особисто, по телефону, електронній пошті або іншими засобами зв'язку.

 Пацієнтів прийматимуть згідно з графіком роботи установ ПМП. Надавач ПМП може створити черговий кабінет для обслуговування населення поза годин прийому, а також для надання допомоги у вихідні, святкові та неробочі дні.

 

Медицина і фармацевтика

Сайт "ЮРЛІГА"

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю