Головна  →  Оголошення  →  21 лютого 2018

Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт.

 Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців. Стабільний до дії кислот та жиро розчинників. Повністю знешкоджується вірус при кип’ятінні протягом 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання руйнує його за одну хвилину. Вірус виявляють у крові, фекаліях та слині хворих. В основному хворіють діти віком від 5 до 15 років. Захворюванність сільського населення вища ніж міського. Частіше захворювання розпочинається поступово або підгостро. Початковий період триває в середньому 7-10 діб.

Ознаки захворювання:

  • підвищення температури
  • пожовтіння склер очей
  • потемніння сечі
  • нудота
  • втома
  • втрата апетиту
  • біль в животі
  • блювота

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

 Щоб уникнути захворювання  рекомендовано:

- вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,

- воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;

- не використовувати воду із сумнівних джерел;

- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

- регулярно мити руки.

             Памятайте!!!

Від  дотримання вищевказаних правил залежить

                      Ваше здоровя!

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю