КМДА Київська міська державна адміністрація


2 лютого 2018

Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, забруднені харчові продукти, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

 

Щоб уникнути захворювання рекомендується:

  1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  4. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
  5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
  8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

 За інформацією Управління охорони здоров'я РДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.