Головна  →  Оголошення  →  29 січня 2018

Небезпечні кишкові інфекції

Купуючи мариновані грибочки у бабусь біля метро, харчуючись простроченими консервами, вирушаючи в подорож або просто забуваючи помити перед їжею руки і фрукти-овочі, ми ризикуємо підчепити кишкову інфекцію. У кращому випадку, це загрожує багатогодинним просиджуванням у вбиральні. У гіршому - інфекційною лікарнею і навіть смертю.

Кишкові інфекції - це ціла група заразних захворювань, які в першу чергу ушкоджують травний тракт. Зараження відбувається при потраплянні збудника інфекції через рот, як правило, при вживанні заражених харчових продуктів і води. Усього таких захворювань більше 30. З них найшкідливіше - так зване харчове отруєння, а самі небезпечні - холера, черевний тиф, ботулізм і т.д.

Причини

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути: бактерії (сальмонельоз, черевний тиф, холера), їх токсини (ботулізм), а також віруси (ентеровірус, ротавірус) і т.д.

Від хворих і носіїв інфекції мікроби виділяються в зовнішнє середовище з випорожненнями, блювотними масами, іноді з сечею. Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони способи подовгу існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблів. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м'ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо попити парне (некип'ячене) молоко або поїсти зроблену з нього кисле молоко, сир або сметану. Кишкову паличку можна з'їсти разом з неякісним кефіром або йогуртом. Стафілококова інфекція комфортно себе почуває в зіпсованих тортах з кремом. Збудники сальмонельозу (а їх відомо близько 400 видів) потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м'ясо і яйця, варену ковбасу, сосиски, погано промиті або вимиті брудною водою овочі і зелень.

Що відбувається?

З рота мікроби потрапляють у шлунок, а потім у кишечник, де починають посилено розмножуватися. Після потрапляння мікробів в організм наступає безсимптомний інкубаційний період, що триває, в більшості випадків, 6-48 годин.

Симптоми захворювання викликають як самі мікроби, так і виділяються ними токсини. Кишкові інфекції можуть протікати у вигляді гострого гастриту (з блювотою і болями під ложечкою), ентериту (з проносом), гастроентериту (з блювотою і проносом), коліту (з кров'ю в екскрементах і порушенням стільця), ентероколіту (з ураженням всього кишечника).

Одне з найбільш неприємних наслідків, що виникають при кишкових інфекціях - зневоднення організму внаслідок блювання і / або проносу. Особливо важко ці хвороби протікають в ранньому дитячому віці і у літніх людей. Результатом різкого зневоднення можуть стати ниркова недостатність та інші важкі ускладнення, зокрема, дегідратаційний (пов'язаний з втратою рідини) шок.

Як виявляються?

Кишкові інфекції, як і всі інші інфекційні захворювання, завжди трапляються несподівано. На самому початку захворювання людини турбує слабкість, млявість, зниження апетиту, головний біль, підвищення температури - симптоми, що нагадують звичайне ГРЗ. Однак через деякий час виникає нудота і блювота, з'являються переймоподібні болі в животі, пронос з домішкою слизу, гною або крові (наприклад, при дизентерії). Може турбувати спрага і озноб.

Для інфекцій цієї групи характерні наступні симптоми (окремо або в поєднанні один з одним):

  • підвищена температура;
  • нудота, блювота;
  • біль у животі;
  • пронос;
  • надмірне газоутворення в кишечнику (метеоризм).

Іноді кишкові інфекції не мають видимих симптомів, але супроводжуються виділенням збудників. У плані поширення інфекції таке носійство особливо небезпечно - нічого не підозрюючи людина стає постійним джерелом мікробів, заражаючи оточуючих.

Діагностика та лікування

Дуже важливо відрізнити кишкову інфекцію від інших захворювань зі схожими симптомами: небактериального харчового отруєння (наприклад, ліками), гострого апендициту, інфаркту міокарда, пневмонії, позаматкової вагітності і т.д.

При появі симптомів, що нагадують гостру кишкову інфекцію, необхідно звернутися до інфекціоніста. Для того, щоб правильно поставити діагноз, лікар призначить бактеріологічне дослідження калу або блювотних мас. Додатково можуть застосовуватися серологічні методи діагностики (для виявлення антитіл до збудників інфекції).

Якщо стан пацієнта швидко погіршується, терміново викликайте «Швидку допомогу», а до її приїзду виявляйте потерпілому першу допомогу.

Лікування кишкових інфекцій є комплексним і включає в себе: боротьбу з мікробними отрутами, самими мікробами, а також з зневодненням організму. Крім того, хворі повинні дотримуватися правильну дієту і за допомогою спеціальних препаратів відновлювати нормальну мікрофлору кишечника.

Профілактика

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій, досить дотримуватися таких нескладних правил: пити воду і молоко тільки в кип'яченому вигляді, мити овочі та фрукти гарячою водою з милом, дотримуватися правил і терміни зберігання харчових продуктів, мити руки перед їжею і не гризти нігті.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю