Головна  →  Новини  →  15 січня 2018

Профілактичні медичні огляди школярів

Щорічні обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводяться медичними працівниками центрів Голосіївського району в індивідуальному порядку лише в присутності батьків або інших законних представників у лікувально-профілактичних закладах за місцем спостереження дітей протягом календарного року.

Для проходження медичного огляду школярі щочетверга можуть звертатися до дільничного лікаря в години прийому без попереднього запису, в інші дні тижня – відповідно до попереднього запису.

Додатково кожний четвер наказом по управлінню охорони здоров’я голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації визначено «Днем школяра», прийом фахівцями КНП «КДЦ» Голосіївського району м. Києва відбувається за наступним графіком:

- I, III, V четвер - з 9:00 до 14:00,

- II, IV четвер - з 13:00 до 18:00.

Прийом проводиться без попереднього запису за направленнями сімейних лікарів/педіатрів в порядку живої черги.

Забір біологічного матеріалу для проведення лабораторних досліджень проводиться з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 10:00 на кожній філії КНП «КДЦ» Голосіївського району м. Києва без талонів, за направленням лікарів.

Флюорографічне обстеження проводиться щоденно (з 08:00 до 18:00) з 15 річного віку 1 раз на рік за направленням сімейного лікаря (лікаря-педіатра).

УЗД дослідження - щоденно (з 08:00 до 13:00) за направленням сімейного лікаря (лікаря-педіатра ) за талонами.

ФГДС - середа, субота з 08:00 до 13:00 за направленням сімейного лікаря (лікаря-педіатра) та лікаря-гастроентеролога дитячого без талонів.

Графіки проведення додаткових діагностичних обстежень розміщені в реєстратурах структурних підрозділів КНП «КДЦ» Голосіївського району м. Києва.

Вся інформація про порядок проведення профілактичних медичних оглядів школярів та Днів школяра розміщена на інформаційних табло (пр-т Голосіївський, 59а), в реєстратурах закладів, на дошках об’яв та інформаційних стендах з графіком прийому лікарів.

У результаті обстеження батькам учнів видаються довідки затверджених форм (№ 086-1/о) для подання в навчальний заклад. Також під час оглядів за згодою одного із батьків або особи, що їх замінює, учням проводять необхідну вакцинацію згідно з Календарем профілактичних щеплень у разі, якщо такі щеплення не були раніше проведені. Вакцинація здійснюється після огляду лікарем у кабінеті щеплень амбулаторії відповідно до чинних нормативів.

Огляд дитини проводиться за наявності письмової згоди на його проведення та з дотриманням норм конфіденційності щодо стану здоров’я та діагнозу.

Також з 2012 р. дільничними лікарями проводиться робота щодо раннього виявлення факторів ризику вживання алкоголю, наркотиків і тютюну, яка полягає у проведенні добровільного анкетування батьків або осіб, які їх замінюють, а з 14-річного віку — і дітей. За результатами видається довідка (ф. № 086-2/о).

До основних завдань обов’язкових щорічних медичних оглядів, належать насамперед визначення змін у стані здоров’я протягом навчального року та можливість компенсаторного відновлення дитячого організму після фізичного навантаження за допомогою проби Руф’є, проводиться антропометрія, перевіряється гострота зору (кабінети лікарів первинної мережі оснащені таблицями для вимірювання гостроти зору). За показаннями та відповідно до схеми періодичності проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів діти направляються на консультацію до вузьких спеціалістів (за направленням ф. №028-1/о).

Відповідно до організаційних наказів проба Руф’є проводиться не лише під час щорічного профілактичного огляду, а також обов’язково після одужання дитини після гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) та інших захворювань. Дитина, що тільки-но перехворіла, не може бути допущеною до уроків фізкультури без проведення проби Руф’є.

Згідно зі схемою періодичності обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженою наказами МОЗ України від 16.08.2010 № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» діти відповідних вікових категорій, а саме:

- діти 6 років перед вступом до ЗНЗ та діти 11 років обов’язково оглядаються наступними фахівцями: лікарем-хірургом дитячим, лікарем ортопедом-травматологом дитячим, лікарем-офтальмологом дитячим, стоматологом та іншими фахівцями за показанням після первинного огляду сімейного лікаря (педіатра);

- підлітки 14-15 років оглядаються стоматологом, хірургом дитячим, ендокринологом дитячим, психологом (за показанням), дівчата даної вікової категорії – гінекологом дитячого та підліткового віку (за показанням), а також з 15 років 1 раз в рік проводиться флюорографічне обстеження;

- підлітки 16-17 років оглядаються стоматологом, дівчата даної вікової категорії – гінекологом дитячого та підліткового віку (за показанням).

Долікарський прийом (антропометрію, визначення гостроти зору, плантографію, термометрію, вимірювання артеріального тиску та ін.) проводить медична сестра сімейного лікаря або лікаря–педіатра.

За інформацією Управління охорони здоров'я РДА

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю