Головна  →  Новини  →  27 вересня 2017

Інформація щодо випадків захворювання на остру кишкову інфекцію (ГКІ) в гімназії №59 ім.О.М.Бойченка

Інформація щодо випадків захворювання на остру кишкову інфекцію (ГКІ) в гімназії №59 ім.О.М.Бойченка

Вранці 15.09.2017 за інформацією управління освіти Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації в гімназії №59 ім. О.М. Бойченка міста Києва з 520 учнів 1-4 класів не прийшло на навчання 242 учні. З’ясовано, що 196 учнів були відсутні з поважних причин, батьки 24 учнів звернулись до закладів охорони здоров’я Голосіївського району за медичною допомогою, ще 21 учень - хворів раніше та 1 ученицю було госпіталізовано.

За інформацією управління охорони здоров’я Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації до комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Голосіївського району м. Києва (далі - КНП «ЦПМСД №2») 15.09.2017 до закладу надійшли звернення від батьків дітей, що навчаються в гімназії №59 ім. О.М. Бойченка міста Києва, зі скаргами на: погане самопочуття, підвищення температури, нежить, кашель, нудоту, блювання, діарею:

- до реєстратури закладу (станом на 11:30) - 24 виклики лікаря до дому;

- до відділення невідкладної допомоги дітям - 1 виклик;

- на амбулаторний прийом – 1 звернення.

З метою з’ясування ситуації управлінням охорони здоров’я Голосіївського району м. Києва було оперативно проведено нараду, встановлено комунікацію з районним управлінням освіти, керівництвом гімназії та директором відокремленого підрозділу Голосіївського міжрайонного відділу (філії) лабораторних досліджень ДУ МЛЦ МОЗ України..

Терміново в гімназію №59 ім. О.М. Бойченка міста Києва, виїхала сформована бригада медичних працівників у складі: заступника директора по дитинству КНП «ЦПМСД №2», районного позаштатного дитячого інфекціоніста управління охорони здоров’я (дитячий лікар інфекціоніст Комунального некомерційного підприємства «Консультативно-діагностичний центр» Голосіївського району міста Києва (далі - КНП «КДЦ») та завідуючої амбулаторії загальної практики сімейної медицини (далі - АЗПСМ) КНП «ЦПМСД №2». На місці було оглянуто 71 учня, скарг у дітей не було, гострих інфекційних захворювань не виявлено.

За 15.09.2017 до реєстратури КНП «ЦПМСД №2» надійшло 35 викликів дільничних лікарів на огляд дітей вдома, які навчаються в гімназії №59 ім. О.М. Бойченка міста Києва з різними скаргами. Всі діти були оглянуті дільничними лікарями, встановлено діагнози, надані рекомендації щодо лікування та спостереження.

Встановлено 5 діагнозів: ГКІ під питанням. Діти обстежені відповідно до стандартів лікування.

Надано протокольне доручення директорам КНП здійснювати активний нагляд за хворими та контактними особами, в тому числі і під час вихідних днів, та оперативно інформувати управління охорони здоров’я та ВП Голосіївського міжрайонного відділу (філія) лабораторних досліджень ДУ МЛЦ МОЗ України.

Управління охорони здоров’я Голосіївського району м. Києва надано протокольне доручення директорам підпорядкованих комунальних некомерційних підприємств - здійснювати активний нагляд за хворими та контактними особами, в тому числі і під час вихідних днів, та оперативно інформувати управління охорони здоров’я та ВП Голосіївського міжрайонного відділу (філія) лабораторних досліджень ДУ МЛЦМОЗ України.

16, 17 та 18 вересня діти, до яких було зафіксовано виклики, активно спостерігались. Стан усіх був задовільний. Проводилась необхідна корекція лікування.

За весь період із 14.09.2017 по 25.09.2017 із діагнозом ГКІ під питанням було 9 дітей, а з підтвердженим діагнозом ГКІ залишилось лише 2 дітей: 1 дитина яка була госпіталізована швидкою медичною допомогою 15.09.2017 та 1 дитина, яка не харчується в школі.

Аналіз клінічної картини перебігу захворювання та результати бактеріологічних досліджень (патогенної мікрофлори родини кишкових не виявлено) дозволили зняти діагноз ГКІ 7 дітям.

Нових звернень батьків дітей гімназії №59 ім. О.М. Бойченка міста Києва до закладів охорони здоров’я, підпорядкованих управлінню охорони здоров’я Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, з приводу захворювання на ГКІ, не зафіксовано.

За інформацією управління освіти Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації видано наказ від 18.09.2017 №321 «Про посилення контролю за організацією харчування та профілактикою гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь у загальноосвітніх навчальних закладах району».

Упродовж 18–25 вересня 2017 року медичними сестрами (працівниками навчальних закладів району) здійснювалось спостереження за станом здоров’я учнів початкової школи. Випадків захворювання не виявлено.

Діти, які не відвідували навчальний заклад, без медичної довідки не допускаються до навчальних занять.

Проведено дезінфекцію харчоблоку, їдальні та місць загального користування.

Станом на 01.09.2017 року всі працівники гімназії, відповідно до медичних книжок, мали допуск до роботи. Згідно з графіком на 2017 рік, черговий медичний огляд вчителів проводився на базі КНП «КДЦ» Голосіївського району з 18 по19 вересня 2017 року (наказ РУО від 23.08.2017 № 266).

За інформацією ВП Голосіївського міжрайонного відділу (філії) лабораторних досліджень 15.09.2017 отримано 9 екстрених повідомлень про гострі кишкові захворювання серед учнів гімназії № 59, епідрозслідування розпочато 15.09.17 р. фахівцями ВП Голосіївський міжрайонний відділ лабораторних досліджень. Відібрані зразки харчових продуктів (11 зразків) та води (5 зразків, в т.ч. з 3-х питних фонтанчиків), обстежений персонал харчоблоку - 6 чоловік та вчителів – 6 чоловік на носійство патогенної флори; відібрано змиви з предметів оточуючого середовища – 60.

Відібрані зразки доставлені для дослідження в бактеріологічну лабораторію ВП Голосіївський МВ(ф)ЛД, яка має:

- дозвіл № 173-13 Центральної режимної комісії МОЗ України на роботу із збудниками ІІІ-ІV груп патогенності;

- Свідоцтво про атестацію вимірювальної лабораторії № 283/15, яке засвідчує, що бактеріологічна лабораторія ВП відповідає критеріям атестації і атестована на проведення вимірювань в сфері поширення державного метрологічного нагляду;

-  Атестат про акредитацію випробувальної лабораторії, виданий Національним агентством з акредитації України відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC в сфері мікробіологічних показників харчових продуктів, води питної та ін.

За результатами лабораторних досліджень в відібраних зразках харчових продуктів патогенна мікрофлора не виявлена.

З 5-и досліджених проб питної води на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники 3 проби не відповідають ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води» по мікробіологічним показникам.

Виявлені бактерії групи кишкових паличок не відносяться до групи патогенних, а відносяться до санітарно-показових.

Досліджено 20 змивів з предметів навколишнього середовища харчоблоку на наявність бактерій групи кишкової палички.

Харчування дітей на харчоблоці призупинено, організовано альтернативне харчування з 18 по 22 вересня. З 25 вересня харчування дітей в шкільній їдальні відновлено.

Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація оперативно відреагувала на ситуацію, яка склалась в гімназії №59 ім. О.М. Бойченка, та вживає усіх можливих заходів з метою усунення причин та недопущення повторення аналогічної ситуації в подальшому.

 Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю