Головна  →  Правові новини  →  15 серпня 2017

Споживачі звільнені від судового збору на всіх стадіях процесу

 
Оскільки в Законі «Про судовий збір» перелік не є вичерпним, слід користуватися іншими законами
 
Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ роз'яснив колізію, що виникла в зв'язку з новою редакцією норми щодо пільг по сплаті судового збору в Законі «Про судовий збір».
 
Діючою редакцією статті 5 Закону «Про судовий збір» не передбачено звільнення споживачів від сплати судового збору за позовами, пов'язаними з порушенням їх прав. У той же час Законом «Про захист прав споживачів» така пільга передбачена.
 
ВССУ роз'яснив, що саме по собі відсутність такої категорії позивачів в переліку звільнених від сплати судового збору не може означати, що споживачі такої пільги не мають, оскільки вона встановлена ​​спеціальним Законом, який гарантує реалізацію і захист їх прав.
 
Такий висновок узгоджується з постановою пленуму ВССУ від 17 жовтня 2014 року № 10. Пункт 7 постанови говорить: оскільки стаття 5 Закону «Про судовий збір» не містить вичерпного переліку пільг зі сплати судового збору, то при визначенні таких пільг слід керуватися іншим законодавством України, наприклад, статтею 14 Закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», ст атьей 22 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», статтею 22 Закону «Про захист прав споживачів».
 
Також судам слід враховувати, що підстави для звільнення від судового збору не обмежуються розглядом справи в суді першої інстанції, оскільки споживачеві гарантується апеляційне та касаційне оскарження судового рішення, прийнятого за результатами розгляду його позову.
 
Роз'яснення викладені в листі ВССУ від 9 серпня 2017 року № 93-1517/0/ 4-17.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю