Не спокушайтеся на заробітну плату «в конвертах»

Відповідно до чинного законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.

Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України. До страхового стажу для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця й у повному обсязі сплачені страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з мінімальної заробітної плати.

Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко на межі бідності і соціальної незахищеності опиняється навіть працююча людина. Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати за невелику зарплату, а часом зовсім не декларуючи оплату їхньої праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в «конвертах». У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не сплачуються податки і внески. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», більшість людей не задумується, що свідомо обкрадають самі себе.

На перший погляд здається, що ж тут поганого: вигідно як для роботодавця, так і для працівника. Адже перший - не платить податки, а другий - одержує гідну суму заробітку. Однак, насправді ця вигода зовсім примарна. Працівник, що одержує зарплату неофіційно, цілком беззахисний перед роботодавцем. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна одержати однозначний програш у майбутньому. Оскільки, звернувшись за захистом своїх прав у будь-яку інстанцію, працівник не буде мати жодних доказів підтвердження розміру заробітної плати, яку він фактично одержував.

Одержуючи зарплату в «конверті», працівник робить серйозне правопорушення – фактично, він сприяє роботодавцю щодо порушення законодавства, та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому, так як низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Крім цього, «тіньова» заробітна плата позбавляє працівника на отримання  ряду інших соціальних виплат, розмір яких залежить від офіційного середньомісячного заробітку: допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), допомоги по безробіттю, допомоги у разі втрати годувальника, а жінки - ще і допомоги по вагітності і пологах.

Не давайте себе обманювати! Не перебирайте на себе зобов’язання роботодавця, реєструючись приватним підприємцем. Наполягайте на укладенні  трудових угод, колективних договорів! Боріться не поодинці, а спільно, усім колективом!

Шановні громадяни, задумайтеся над своїм майбутнім, заздалегідь подбайте про гідний розмір вашої пенсії, соціальний захист Вашої родини!

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного

об’єднаного управління Пенсійного

фонду України в м. Києві:

 

200-89-84 в Голосіївському районі;

273-51-48 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю