«День інформування» на сільскогосподарському ярмарку

 

Фахівці Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві 14 липня 2017 року провели черговий «День інформування». Цього разу він пройшов  на сільскогосподарському ярмарку по вул. Керченська.

Фахівці управлінн надали роз’яснення стосовно законодавчих змін з 01.01.2017, що торкнулись фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до першої групи платників єдиного податку.

56 фізичних осіб підприємців отримали інформацію щодо аспектів формування їх страхового  стажу, який дає право на пенсійне забезпечення.

Під час заходу фахівці управління роздали методично-інформаційний матеріал за тематикою зустрічі та проінформували учасників про наступне:

Пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім'ї у випадках, визначених Законом.

Право на отримання пенсії має застрахована особа, яка відповідно до Закону підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і має страховий стаж не менше ніж 15 років.

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно із Законом і за який сплачено страхові внески.

Відповідно до ч.3 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV (далі – Закон), страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Для осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до закону сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або є платниками відповідно Закону.

Для фізичних осіб – підприємців страхувальниками є вони самі.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску.

З 1 січня 2017 року фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку (п.п.1 п.291.4 статті 291 Податкового кодексу України), зобов’язані сплатити єдиний внесок за місяць у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску (абзац 2 п.3 ч.1 ст.7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»). Страховий стаж по таких періодах здійснення підприємницької діяльності обчислюється та зарахується пропорційно розміру сплаченого єдиного внеску. У 2017 році мінімальний страховий внесок, для фізичних осіб підприємців становить 704 грн. на місяць (розмір мінімальної заробітної плати (доходу) на сьогодні – 3200 грн. х 22%).

Обов’язкова сплата єдиного внеску у сумі не менше 352 грн. (704 грн. х 0,5), щомісяця.

Отже, фізичні особи підприємці, сплативши мінімальний страховий внесок – 704 грн. набувають повний місяць страхового стажу.

У раз сплати ними лише 352 грн. (0,5 від мінімального страхового внеску), вони набудуть 0,5 місяця страхового стажу, який надалі може вплинути на визначення права на пенсію та її розмір.

Розмір пенсії за віком обчислюється як добуток заробітної плати (доходу) застрахованої особи з якої обчислюється пенсія (у гривнях) та коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи (у гривнях).

Тож, пенсія залежить від величини коефіцієнту страхового стажу. Чим більший коефіцієнт, тим більший розмір пенсії.

Наприкінці інформаційного дня фахівці управління провели флешмоб. Його мета - привернення уваги фізичних осіб – підприємців до практичного та ефективного контролю за формуванням власного страхового стажу, шляхом використання веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

 

Гарячі телефонні лінії Правобережного об’єднаного

 управління Пенсійного фонду України в м. Києві:

200-89-84 в Голосіївському районі;(змінено номер!)

273-51-48 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю