Головна  →  Правові новини  →  22 червня 2017

Чого очікувати від Пенсійної реформи?

Уряд розробив проект Пенсійної реформи, якою передбачається внесення змін до низки нормативних актів, що регулюють пенсійні правовідносини в країні.
 
Зокрема, з 1 жовтня 2017 року відновлюється виплата пенсій працюючим пенсіонерам в размірі, встановленому законодавством.
 
Змінюється порядок обчислення страхового стажу. Так, особи матимуть право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років при наявності страхового стажу не менше 15 років до 31 грудня 2017 року. Починаючи з 1 січня 2018 року, мінімальний страховий стаж буде збільшено до 25 років. З 2018 до 2028 року мінімальний розмір страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік і в 2028 году складе 35 років.
 
Мінімальній розмір пенсії за віком у чоловіків при досягненні 35 років стажу, а у жінок - 30 років, буде відповідати розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. За кожний повний відпрацьований рік понад мінімального страхового стажу, пенсія буде збільшуватися на 1%. У разі збільшення прожиткового мінімуму, пенсії будуть перераховуватися.
 
Впроваджується персоніфікований облік у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, який передбачає створення накопичувальної системи пенсійного страхування та ідентифікацію її учасників. На кожну застраховану особу в системі буде створюватися персональна електронна облікова картка з унікальним номером, яка включатиме всю інформацію про людину і її трудовий стаж.
 
Також встановлюється необхідність документального підтвердження сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлі-продажу нерухомого майна. Нотаріальне посвідчення правочину буде здійснюватися лише післе надання нотаріусу відповідної квитанції.
 
Кроме того, розширюється коло осіб, які підлягають страхуванню на випадок безробіття. До них тепер належатимуть кособи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства.
 
Законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвищення пенсій» зареєстрованій в парламенті сьогодні, 22 червня 2017 року. Офіційний текст законопроекту поки не доступні.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю