КМДА Київська міська державна адміністрація


19 травня 2017

Відвідайте виставку вишивки «Ірина Свйонтек. Життя присвячене мистецтву»

Місце проведення: будинок Центру Української Культури та Мистецтва,  м. Київ, вул. Хорива, 19-В (ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал). Тел. (044) 425-12-64/66.

Організатори: Центр Української Культури та Мистецтва, ГО «Всеукраїнська академія автентики».

Вхід вільний.

Час роботи виставкових залів: Пн.- Пт. – 10:00 – 19:00; Сб.- Нд. – 10:00 – 18:00.

 

Унікальність виставки полягає в тому, що вперше в Україні в повному обсязі представлені наукові та мистецькі надбання Ірини Свйонтек – всесвітньо відомої дослідниці вишивки.

Проект «Ірина Свйонтек. Життя  присвячене мистецтву» – це:

-  виставка авторських історичних фотографій типажів покутян, опілян, гуцулів та бойків в народних строях,

-  зразки автентичної вишивки етнічних регіонів Прикарпаття і Карпат, що займе понад 500 м, на трьох виставкових поверхах, в історичному центрі м. КиєваВиставка такого масштабу відбудеться вперше в Україні.

Окремо представлена масштабна науково-дослідницька діяльність Ірини Свйонтек, в результаті якої видано 7 мистецьких альбомів вишивки Карпат і Прикарпаття (2005, 2008, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016 рр.). Кожен із них – на вагу золота для сучасного майстра вишивки, колекціонера як в Україні, так і за кордоном.

На виставці також можна побачити експонати з фондів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського (м. Коломия Івано-Франківської обл.), які висвітлюють багаторічну плідну діяльність дослідниці.

Ірина Свйонтек – легендарна постать в сучасному українському мистецтві та науці. Лікар-хірург за фахом, талановитий педагог-новатор, всесвітньо відома дослідниця автентичної вишивки. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасниця численних всеукраїнських та міжнародних конференцій, фестивалів, автор статей у фахових журналах «Народне мистецтво», «Народна творчість та етнографія». Народилась у Львові в україно-польській родині, мешкає в Івано-Франківську.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.