Головна  →  Правові новини  →  21 квітня 2017

Банки зобов'язані приймати ID-карти

 
НБУ ознайомить працівників, відповідальних за роботу з клієнтами, з змінами в законодавстві України в частині використання клієнтами банків ID-картки замість паперового паспорта громадянина України.
 
Причиною стали звернення громадян в ДМС у зв'язку з відмовами банків в оформленні заявок на отримання кредитів з-за використання паспорта нової форми у вигляді пластикової картки. Про це ГФС зазначила у листі від 30 березня 2017 року № 4-1923/1-17.
 
При цьому НБУ зазначає, що банк перед видачею готівкових коштів перевіряє належність одержувачу пред'явленого паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, який може використовуватися для укладання угод, а також відповідність паспортних даних даним, зазначеним у касових документах. У той же час співробітник банку у видаткових касових документах зазначає найменування пред'явленого документа, його серію, номер, дату видачі й найменування установи, яка видала документ.
 
Співробітники банків будуть повторно ознайомлені з новим зразком паспорта громадянина України у формі ID-карти, щоб уникнути незаконного відмови громадянам у наданні банківських послуг.
 
Порядок встановлення особи при здійсненні касових операцій роз'яснено в листі НБУ від 18 квітня 2017 року № 50-0006/28329.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю