Головна  →  Оголошення  →  3 березня 2017

З настанням теплого періоду зростає вірогідність захворювання шлунково-кишковими інфекціями

До цих захворювань відносяться гостра дизентерія, вірусний гепатит та гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз та інші захворювання, які реєструються протягом всього року. Заразитись шлунково-кишковими інфекціями дуже легко при нехтуванні правилами особистої гігієни, вживанні забруднених продуктів, порушенні правил приготування, термічної обробки та зберігання їжі. Всі ці чинники становлять реальну загрозу для вашого здоров'я. Для попередження кишкових інфекцій, які ще влучно називають хворобами "брудних рук", необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

- суворо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

- користуватися індивідуальним посудом;

- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

- не купувати продукти на стихійних ринках (м'ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана);

- при покупці звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує їх якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);

-швидкопсувну продукцію зберігати тільки в холодильнику;

- зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;

- бажано споживати свіжоприготовані страви, при повторному споживанні – обов’язкова їх термічна обробка;

- використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

- своєчасно звертатися до лікаря при виявленні перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) Самолікування може призвести до значних ускладнень!

Пам’ятайте! Запобігти захворюванню значно легше, ніж його лікувати.

 


 

 
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю