Головна  →  Оголошення  →  1 лютого 2017

Порядок отримання грошовоі компенсаціі для придбання житла сім’ями загиблих учасників АТО та інвалідами I—II групи з числа учасників АТО

Кабінетом Міністрів України 19.10.2016 прийнято постанову № 719 „Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І–ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов” (далі – Постанова).

Метою цього нормативно-правового акта є поліпшення житлових умов зазначених категорій громадян.

У 2017 році планується поширення дії Постанови на добровольців та волонтерів. З цією метою опрацьовується внесення змін до назви бюджетної програми КПКВ 2511120 у проекті державного бюджету на 2017 рік, після чого будуть внесені відповідні зміни до Постанови.

Відповідно до Постанови членам сімей загиблих військовослужбовців присвоєно категорії, у зв’язку з чим забезпечення житлом має відбуватися відповідно до черговості, яка починається з категорії І (для членів сімей загиблого), та в порядку взяття на квартирний облік.

Обов’язковою умовою є їхнє перебування на квартирному обліку в межах адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується органом соціального захисту населення, де вони перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. Це положення не поширюється на малолітніх та неповнолітніх дітей, тобто під час визначення розміру грошової компенсації враховуються діти, які не досягли 18-річного віку, навіть якщо вони не перебувають на квартирному обліку, як такі, що потребують поліпшення житлових умов.

Для прийняття рішення розпорядженням голови Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації утворена  комісія щодо розгляду заяв членів сімей загиблих військовослужбовців та інвалідів про виплату грошової компенсації (далі — Комісія). Під час винесення рішення Комісія керується положеннями, визначеними Постановою.

У разі позитивного рішення Комісії отримувач житла звертається до відділення публічного акціонерного товариства „Державний ощадний банк України”, який відкриває йому рахунок, куди органом соціального захисту населення переводяться кошти грошової компенсації. Розмір грошової компенсації розраховується за  формулою, зазначеною у Постанові.

Під час визначення грошової компенсації необхідно враховувати наступне:

- вартість житла розраховується відповідно до опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла в населеному пункті, в якому отримувач грошової компенсації перебуває на обліку на день звернення і яка визначається відповідно до наказу Мінрегіонбуду від 28 липня 2016 року № 236 “Про показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України”, та наступних наказів, які будуть видані Мінрегіонбудом відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду України від 27.09.2005 №174;

- житлова площа на загиблого військовослужбовця (13, 65 кв. м.) враховується під час визначення розміру грошової компенсації тільки для членів сім’ї, з якими він перебував на квартирному обліку;

- коефіцієнт вартості житла за місцем проживання, визначеному постановою, а саме:

для мм. Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова гранична вартість збільшується у 1,75 раза;

для міст — обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. чоловік — у 1,5 раза;

для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — у 1,25 раза;

- дотримуватися вимог Постанови під час нарахування додаткових 10 квадратних метрів особам з інвалідністю.

Після зарахування коштів на рахунок заявник самостійно здійснює пошук житла в будь-якому регіоні України та укладає договір купівлі-продажу чи інвестиційний договір із забудовником. При перевірці договору необхідно звернути увагу на те, що остаточною метою є придбання житла, а також на вказану відповідальність забудовника в разі порушення строків при укладенні інвестиційного договору.

У разі врахування у договорі всіх положень Постанови орган соціального захисту населення дає згоду на переказ коштів грошової компенсації із спеціального рахунка заявника на рахунок, зазначений у договорі.

Слід звернути увагу на те, що кошти грошової компенсації можуть бути використані на покриття витрат, пов’язаних з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків і зборів, про що обов’язково зазначається у договорі. Кошти на зазначені витрати не враховуються під час визначення розміру компенсації, а використовуються із загальної суми отримувачем грошової компенсації за бажанням, крім того, кошти можуть залучатися за рахунок місцевих бюджетів або з інших джерел не заборонених законодавством.

За інформацією управління праці та соціального захисту населенняГолосіївської РДА

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю