Головна  →  Правові новини  →  28 грудня 2016

Суперечка з держадміністрацією про добудовані балкони розглядається в цивільному процесі

 
Спір, що виник з цивільних, житлових правовідносин підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства
 
При вирішенні питання про розмежування компетенції судів з розгляду адміністративних та цивільних справ у кожному конкретному справі недостатньо застосування виключно формального критерію - визначення суб'єктного складу спірних правовідносин (участь в них суб'єкта владних повноважень). Визначальною ознакою для вирішення такого питання є характер правовідносин, з яких виник спір.
 
До такого висновку дійшов Верховний Суд України у постанові від 14 грудня 2016 року по справі № 6-2554цс16.
 
У пересматриваемом делеистец (Київська районна адміністрація Одеської міської ради) звернувся в суд з позовом до фізичної особи на тих підставах, що відповідачка в порушення приписів законодавства, що регулює містобудівну діяльність, провела реконструкцію власної квартири, добудувавши балкон із збільшенням площі квартири. Райадміністрація просила зобов'язати відповідачку привести квартиру у стан, який існував до проведення реконструкції.
 
Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є відновлення становища, яке існувало до порушення. При цьому райадміністрація визначила правовою підставою для звернення в суд закони «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про місцеве самоврядування в Україні», які не містять норм про розгляд адміністративним судом в порядку адміністративного судочинства спорів за зверненням суб'єкта владних повноважень (зокрема, місцевої державної адміністрації) до фізичних осіб про приведення самовільно реконструйованих житлових приміщень у попередній стан.
 
Таким чином, спір не стосується захисту прав, свобод чи інтересів у сфері публічно-правових відносин.
 
Суперечка стосується речового права відповідачки, правомірності здійснення нею правомочностей власника житлового приміщення і виник у зв'язку з запереченням позивачем права відповідачки на проведення змін у квартирі. Отже, спір виник з цивільних, житлових правовідносин і справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю