Головна  →  Правові новини  →  27 жовтня 2016

Договір оренди землі може бути розірваний при систематичній, а не разовою несплаті

Разове порушення умов договору в цій частині не є підставою для його розірвання
 
Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах рассмотре справа № 6-977цс16 про розірвання договору суборенди земельної ділянки та стягнення заборгованості за договором.
 
При розгляді була сформована наступна правова позиція.
 
Згідно ст. 13 Закону «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
 
Відповідно до частин 1 та 2 статті 8 Закону «Про оренду землі» орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому.
 
З огляду на викладене, з умовами договору суборенди застосовуються положення зазначеного закону, які регулюють відносини між сторонами договору оренди, і умови, визначені в договорі суборенди повинні відповідати і обмежуватися умовами первинного договору оренди.
 
За змістом ст. 21 Закону розмір і умови орендної плати, зазначеної в договорі оренди, не можуть суперечити нормативним актом, що діє на момент укладення договору оренди.
 
Згідно ч. 1 ст. 32 Закону на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК та іншими законами України.
 
Згідно п. «Д» ч. 1 ст. 141 ЗК підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.
 
Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної несплати орендної плати як підстави для розірвання як договору оренди, так і договору суборенди земельної ділянки, в той час як разове порушення умов договору в цій частині не є підставою для його розірвання.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю