Головна  →  Правові новини  →  25 жовтня 2016

У разі відмови від перевірок може бути застосовано адмінарешт майна

 
Рішення про арешт надсилається рекомендованим листом або вручається особисто
 
У разі відмови від перевірок може бути застосований адміністративний арешт майна - виключний спосіб забезпечення виконання обов'язків платника податків (п. 94.1 ст. 94 Податкового кодексу).
 
Арешт майна може бути застосовано, якщо платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу.
 
Відповідно до п. 95.6 ст. 94 НК керівник контролюючого органу (його заступник) за наявності однієї з обставин, визначених у п. 94.2 цієї статті, приймає рішення про застосування арешту майна платника податків. Рішення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається особисто під розписку:
 
а) платнику податків з вимогою тимчасово зупинити відчуження його майна;
 
б) іншим особам, у власності, розпорядженні або користуванні яких перебуває майно такого платника податків, з вимогою тимчасово зупинити його відчуження.
 
Арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду.
 
Арешт на майно може бути накладено рішенням керівника контролюючого органу (його заступника), обґрунтованість якого протягом 96 годин має бути перевірена судом.
 
Рішення керівника подається до суду протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють таке звернення до суду. Строк, визначений цим пунктом, не включає добові години, що припадають на вихідні та святкові дні.
 
Процесуальним законодавством передбачена особлива (скорочена) процедура розгляду даних справ (стаття 183-3 КАС).
 
ВАСУ в листі від 02.02.2011 № 149/11 / 13-11 вказав, що вимоги податкового органу про застосування адміністративного арешту коштів на рахунках платника податків можуть бути розглянуті виключно в загальному порядку позовного провадження.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю