Головна  →  Правові новини  →  13 жовтня 2016

Пропонується уточнити правила використання житлових будівель і приміщень

Пропонується уточнити правила використання житлових будівель і приміщень
 
Законопроект схвалений Комітетом
 
Комітет ВР з питань містобудування та ЖКГ рекомендує прийняти за основу законопроект № 2166а «Про внесення змін до статті 7, 8 Житлового кодексу щодо визначення порядку винятку житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та переведення житлових будинків і приміщень в нежитлові і нежитлових до складу житлових ».
 
Мета змін - забезпечити фізичним та юридичним особам можливість реалізувати свої права, свободи і законні інтереси щодо використання житлових будівель і приміщень, в тому числі і для розвитку підприємництва.
 
Законопроектом пропонується чітко визначити повноваження органів місцевого самоврядування в цих питаннях, що зменшить можливості для корупції.
 
Передбачається уточнити порядок виключення житлових будинків / квартир зі складу житлового фонду, а саме в разі:
- Визнання житла аварійним, непридатним для проживання;
- Знесення з мотивів суспільної необхідності;
- Здійснення власником дозволеної законом діяльності.
 
Дія зазначених норм Житлового кодексу передбачається поширити на всі житлові будинки і приміщення незалежно від форми власності.
 
Документом також пропонується внести зміни до статті 8 ЖК, уточнивши механізм переведення житлових будинків (їх частин), квартир у нежитлові та нежитлових - до складу житлових, а саме в разі:
- Зміни функціонального призначення житлового будинку або приміщення;
- Проведення письмового опитування визначених законом осіб про надання згоди на таке переведення;
- Наявності висновків відповідних державних органів.
 
Також передбачається встановити, що умови і порядок переведення житлових будинків і квартир в нежитлові і нежитлових - до складу житлових визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.
 
Джерело: ВР
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю