Головна  →  Правові новини  →  7 жовтня 2016

ВР ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій

Верховна Рада 6 жовтня ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій (законопроект № 5050).
Встановлено, що визначені пунктом пунктом 133.4 статті 133 НК вимоги не поширюються на релігійні організації, зареєстровані відповідно до закону. Йдеться про те, щоб не оподатковувати благодійну діяльність церков і т.п.
 Також передбачено, що доходи (прибуток) релігійних організацій використовуються не тільки для здійснення діяльності за напрямами, визначеними установчими документами таких організацій, але і для передбаченої законом для релігійних організацій неприбуткової діяльності (здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, меценатства і т.д.) .
 Внесення таких змін усуне необхідність внесення релігійними організаціями змін до своїх установчих документів, а потім і необхідності їх перереєстрації до 1 січня 2017 року. Таку реєстрацію неможливо здійснити в певний Податковим кодексом термін, а значи під загрозою позбавлення статусу неприбуткової організації - понад 34 тисяч релігійних організацій.
 Також встановлено, що неприбуткові підприємства, установи та організації не можуть бути виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій тільки на тій підставі, що у контролюючого органу відсутні копії установчих документів.
 Це дозволить зняти проблему необґрунтованого вилучення неприбуткових організацій з Реєстру тільки через відсутність у контролюючого органу копії установчих документів, зокрема, внаслідок поштових та інших проблем комунікації, які можуть виникнути напередодні вищевказаної дати внаслідок необхідності великої кількості неприбуткових організацій подати копії відповідних документів до контролюючого орган.
 Ухвалення Закону сприятиме подальшому здійсненню релігійними та іншими неприбутковими організаціями суспільно важливої ​​діяльності.
Закон прийнятий в редакції Комітету.
Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю