Головна  →  Новини  →  6 травня 2016

Безсмертний подвиг у віках…

Безсмертний подвиг у віках…

08 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення та 09 травня – 71 річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Наскільки ці дати є радісними, оскільки символізують перемогу добра та справедливості, настільки ж вони є й сумними, адже немає в Україні родини, яка б не втратила в ті часи своїх близьких та рідних.

06 травня з цієї нагоди біля Меморіалу пам’яті загиблим воїнам під час оборони та визволення м.Києва 1941-1943 рр. (лісопаркова зона «Конча-Заспа») відбувся мітинг пам’яті «Герої не вмирають! Герої житимуть в віках!» за участю керівництва райдержадміністрації, ветеранів, учасників бойових дій, учнівської молоді та громадськості району.

«Дорогі ветерани! Своєю любов’ю до Батьківщини Ви всьому світу довели, що Україна ніколи не скориться загарбникам. Ми у неоплатному боргу перед Вами», - звернулася до ветеранів голова райдержадміністрації Наталія Бондар. – Бажаю вам довгих років життя та мирного неба над головою».

Світлу пам'ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіалу.

Продовжились урочистості музичною програмою у Будинку ветеранів Голосіївського району.

Вічна слава і низький уклін всім тим, хто пройшовши через пекло війни, здобув Перемогу!

  

Історична довідка (за матеріалами Українського інституту національної пам’яті)

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» в Україні встановлено День пам’яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня.

Друга світова війна (1939–1945) стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства. У ній уперше і востаннє було застосовано ядерну зброю, здійснено найтяжчі військові злочини та злочини проти людяності. Унаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і цивільного населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 80 млн. осіб, дві третини з яких – цивільні.

Серед величезних втрат Українського народу в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення, значних деформацій у його національному, статевому, віковому та професійному складі. Сукупні демографічні втрати українців і громадян Української РСР інших національностей упродовж 1939–1945 років наразі оцінюються від 8 до 10 млн. осіб.

За твердженнями науковців, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 % від збитку усього СРСР.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 


  

 Консультації з громадськістю